14 Haziran 2007

18 Haziran Pazartesi: Doç.Dr. TEKİN MEMİŞ'LE "BİYOTEKNOLOJi ve HUKUK"

Türkiye'de bilgi çağının hukuku konularındaki çalışmalarıyla öncü akademisyenlerden biri olan Doç. Dr. Tekin Memiş, bu pazartesi konuğumuz oluyor. Onunla bugün yaptığımız kayıtta "biyoteknoloji ve hukuk" hakkında konuştuk. Esasen geçen yıl aynı konuda geçen yılın Haziran'ında Kadir Has Üniversitesi'nde (başlıktaki bağlantıdan tüm ayrıntı ve görsellerine erişebileceğiniz) bir uluslararası sempozyum düzenlemiş ve oradaki tartışmalar hayli ilgi çekmişti.

Başta "insan" denen canlı olmak üzere teknolojinin yaşamın her alanını inceleme, araştırma ve yenilikçiliğe alan hazırlaması biçimde özetlenebilecek biyoteknoloji ile hukuk niçin ilgileniyor? Doç. Dr. Memiş, bu sorunun yanıtını üç alanda topladı. a) "İnsan hakları hukuku": Kişilik hakları, kişinin kendi genetik bilgilerini bilme ve bilmeme hakları, kişisel bilgilerin gizliliği konuları, b) "Patent hukuku": Keşif ve buluş arasındaki fark, keşiflerin patentlenemeyeceği sorunu, başta ilaç ve silah endüstrileri olmak üzere yaşamı patentleyip para kazanma aracına dönüştürme eğilimleri tehlikesi (Memiş, ABD'li bir firmanın Hindistan pamuğunun patentini alıp sonra Hintli'lerden tazminat alışını örnek verdi, Çin'de de bu yolda alınan bir önlem var şurada!), c) "Sigorta hukuku": Genetik özelliklerine göre insanları sigortalamaktan kaçınma...

Memiş, Clinton'un GENOM projesini başlatırken "Tanrı'nın konuştuğu dili çözeceğiz" yollu konuşmasından sözettiğinde, benim de aklıma Dawkins ile Prens Charles arasındaki tartışma geldi.

Hızla akıp giden söyleşide sıra tam DNA veri bankalarına gelmişti ki 25 dakikamızın bittiğini farkettik! Türkiye'de de bu yolda hazırlanmış bir kanun tasarısı var!!!

Arada The Looper'dan "Modem Song" dinlendi...

Hiç yorum yok: