2 Nisan 2012

ÖLÜMDEN SONRA DİJİTAL MALVARLIKLARINIZIN AKIBETİ

Son haftalarda bu konuda çok yazıldı çizildi... Hatta bu yeni bir iş kolu bile doğurdu. Örneğin Legacy Locker sizden biraz para alıyor önceden, siz öldükten sonra dijital malvarlıklarınızı istediğiniz biçimde değerlendiriyor, e.posta ve diğer hesaplarınızı kapatıyor vesaire. Böylece "gözünüz arkada" gitmemiş oluyorsunuz her çeşit dünyadan!
Lexology bu haftaki özetlerinin birini bu konuya ayırmış. Morton Fraser avukatlarından Matthew Mcllwaine bu konuyu farklı açılardan araştırıyor:
Is your life online? How do you avoid digital purgatory after you pass away? - Lexology

Özetle, geride kalanların başı ağrımadan bu konunun çözümlenmesi için en pratik çözüm yolu şu:
Ya bütün hesap şifrelerinizi ve giriş bilgilerinizi bir yere kaydedip güvendiğiniz birine teslim edeceksiniz ve siz ölür ölmez o sanki sizmişsiniz gibi o hesaplara birer birer girip indirilecekleri indirecek, silinecekleri silecek, sonra hesapların hepsini kapatacak
ya da
aynı bilgileri varsa vasiyetnamenize ek olarak koyup, hangi dijital malvarlığınızın ne yapılmasını istediğinizi de belirteceksiniz. Örneğin bir buluta yüklediğiniz araştırma dosyalarınızı bir kuruma, fotoğraflarınızı torununuza bırakmak gibi. Banka hesapları ve benzerleri zaten bu gruba girmiyor.

Bunlardan biri yapılmazsa geride kalanlar sizin dijital hesaplarınızı kapatmakta, malvarlıklarınızı değerlendirmekte türlü çeşitli "dijital bürokrasi" engeline takılabiliyor...

Hiç yorum yok: